KINDERWENS

Adviezen

 

Wanneer je graag zwanger wilt worden, is het goed om alvast maatregelen te nemen om zo gezond mogelijk te leven. De periode voor de bevruchting en de vroege zwangerschap (als je nog geen test hebt gedaan) zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van de baby en voor de gezondheid van je kind, zelfs op volwassen leeftijd.

Het is verstandig om 0,4 mg extra foliumzuur te gaan slikken zodra je begint met proberen zwanger te worden. Dit verkleint de kans op een open ruggetje bij de baby. Foliumzuur slik je in principe tot 10 weken zwangerschap. Het geeft niet als het wat langer duurt voordat je zwanger bent: je kunt geen overdosis van foliumzuur krijgen.

 
Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor een gezonde baby. Je baby gebruikt namelijk de voedingstoffen uit jouw eten te groeien. Jullie hebben dus samen genoeg voedingstoffen nodig. Dat betekend overigens niet dat je meer moet eten tijdens je zwangerschap. In de zwangerschap is het verstandig om geen rauw vlees en kazen van rauwe melk te eten, voorzichtig te zijn met rauwe vis en niet teveel vitamine A te nemen (dat zit in lever en leverproducten). Hiermee zou je al rekening kunnen houden als je probeert zwanger te worden.

Meer informatie over gezonde voeding kan jij lezen op de website van het voedingscentrum.

 

Alcohol, roken en drugs zijn voor een ongeboren baby gevaarlijk, en kunnen invloed hebben op de vruchtbaarheid (ook bij mannen). Het is dus verstandig om hiermee te stoppen als je graag zwanger wilt worden. Als je hulp nodig hebt bij het stoppen met roken, kun je terecht op STIVORO.

 

Op de website van  ZwangerWijzer kun je anoniem een vragenlijst invullen waarmee je kunt ontdekken of er misschien een risico is voor moeder en kind. Omdat ook je partner een rol speelt bij het zwanger worden is er voor mannen en vrouwen een aparte vragenlijst beschikbaar.