Bevalling

Wanneer bellen

Je kunt ons dag en nacht bereiken via 078-6767439, toets 9 of laat ons oppiepen via het Albert Schweitzer Ziekenhuis tel 078-6541111; vraag naar Verloskundige van Hoeksche Waard Oost en je wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Bij een eerste baby
Bel naar de verloskundige als de weeën een uur lang om de 3 à 4 minuten komen, pijnlijk zijn en zo’n 50 tot 60 seconden aanhouden. Deze signalen geven aan dat je aan het begin van de ontsluitingsfase bent gekomen.

Bij een tweede of  volgende baby
Vaak gaat de ontsluiting sneller en adviseren we te bellen als de weeën om de ongeveer 5 minuten komen, pijnlijk zijn en zo’n 50 tot 60 seconden aanhouden.

Als de vliezen breken en het babyhoofdje is ingedaald
Er kan sprake zijn van een golf vruchtwater, een klein straaltje of dat het blijft druppelen. Let op de kleur van het vruchtwater. Helder vruchtwater ziet er vaak licht troebel uit met wat witte vlokjes of is rozig met soms sliertjes bloed erin. Dit komt door rijping van de baarmoedermond en is normaal.

Maar wanneer de kleur van het vruchtwater groen, bruin of geel is, direct bellen! Is het niet goed te zien, gebruik dan een kraamverband om wat vocht op te vangen zodat je het beter kunt herkennen. Bij groen, bruin of geel vruchtwater verwijzen we je door naar de gynaecoloog voor verdere begeleiding van de bevalling in het ziekenhuis.

Wanneer de vliezen ’s nachts breken en het vruchtwater is ‘helder’, dan kun je wachten met bellen tot ongeveer 08.30u. Na het breken van de vliezen heb je 24uur de tijd om onder verloskundige begeleiding te bevallen. Duurt het langer, dan volgt overdracht aan de gynaecoloog.

Als de vliezen breken en het babyhoofdje is niet of onvoldoende ingedaald
In dit geval bestaat het risico dat bij gebroken vliezen de navelstreng in de verdrukking komt. Bel ons meteen en zorg dat de voor- of achterdeur open is, zodat wij binnen kunnen komen. Ga beneden, bijvoorbeeld in de kamer, op je linkerzij liggen of ga in knie – ellebooghouding. We komen dan snel naar je toe om de situatie te beoordelen.

Ingeval van bloedverlies
Vanaf ongeveer 36 weken kan er al verlies van wat slijm met bloed plaatsvinden. Dit zijn o.a. stukjes van de slijmprop en is een normaal verschijnsel. Is er sprake van ruim en helderrood bloedverlies, bijvoorbeeld een grote plek op onderkleding / maandverband, bel ons dan op. Het kan normaal zijn, maar we komen bij je langs om de situatie te beoordelen.