BORSTVOEDING

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Het geven van borstvoeding heeft zowel voordelen voor moeder en kind. Borstvoeding draagt bij aan de ontwikkeling van je baby en aan zowel jouw gezondheid als die van je baby. Moedermelk beschermt je baby tegen diverse allergische aandoeningen en infecties. Moedermelk bevordert de groei en de ontwikkeling van de baby optimaal. Daarnaast helpt borstvoeding de band tussen de moeder en haar baby te versterken. Bovendien heeft borstvoeding aantoonbare voordelen voor de moeder, zoals onder meer een sneller herstel van de baarmoeder.

De verloskundige begeleidt je in het maken van de keuze tussen borst- en kunstvoeding. Welke keuze je ook maakt: de verloskundige respecteert deze. Als je kiest voor borstvoeding, is het aan te bevelen om een borstvoedingscursus of voorlichting over borstvoeding te volgen. Ook bestaan er boeken en sites met veel informatie over het geven van borstvoeding en die veel ondersteuning bieden. (Bijvoorbeeld:  borstvoeding.nl)

Lactatiekundige

Borstvoeding geven lukt meestal vanzelf, maar soms heb je extra hulp nodig. Lactatiekundige IBCLC geeft professionele ondersteuning bij borstvoeding. Al tijdens de zwangerschap kun je een lactatiekundige raadplegen. In de kraamperiode en in de hele borstvoedingsperiode kun je contact met de lactatiekundige opnemen als je vragen hebt over aanleggen, de melkproductie, het kolven of afbouwen van de borstvoeding. Aan deze consulten zijn kosten verbonden die echter door de meeste verzekeraars worden vergoed.