VERVOLGAFSPRAKEN

Wij verzoeken je om op tijd te komen voor de afspraak, anders kan hierdoor het spreekuur uitlopen en zullen de mensen na jou langer moeten wachten. Toch kan het zijn dat je soms langer moet wachten voordat je aan de beurt bent. Dit kan zijn vanwege extra spoedbezoeken of complicaties van andere zwangere dames, dit vraagt soms meer tijd. We vinden het belangrijk dat iedereen goede zorg krijgt die nodig is. We vragen om begrip hiervoor.

 

De tweede afspraak duurt ongeveer 20 minuten: We bespreken de uitslagen van het bloed en de termijnecho. Ook geven we je informatie mee over het aanvragen van kraamzorg/kraampakket en het volgen van een zwangerschapscursus. Verder wordt er besproken welke onderzoeken je krijgt en hoe het vervolg van de verdere controles zullen zijn. Bovendien maken wij je erop attent dat je na kunt gaan denken over de achternaam van de baby. Als jullie niet getrouwd zijn en jullie kiezen voor de achternaam van de vader, dan kunnen jullie dit al tijdens de zwangerschap regelen door bij de gemeente de zogenaamde “erkenning van de ongeboren vrucht” te regelen.
De vervolgafspraken duren ongeveer 10 minuten en worden volgens een vaststaand schema gepland:

  • tot 24 weken elke 4 weken
  • tot 30 weken elke 3 weken
  • tot 36 weken elke 2 weken
  • vanaf 36 elke week tot 41 weken

Natuurlijk wordt van dit schema afgeweken als daar aanleiding toe is, dit wordt dan met je besproken.

 

Tijdens de controles zullen wij je altijd vragen hoe je je voelt en of er zwangerschapsklachten of problemen zijn. In de zwangerschap kun je wel last hebben van diverse zwangerschapskwaaltjes. Deze kunnen we meestal wel verklaren en we kunnen wat tips geven om ze te verlichten, maar echt behandelen is vaak moeilijk. Uiteraard kun je ook jouw vragen aan ons kwijt. Het kan handig zijn om deze vragen al op een briefje mee te brengen, aangezien ook vergeetachtigheid een zwangerschapskwaaltje is.

 

Elke controle zullen we je wegen, je bloeddruk meten en door het aftasten van je buik (palperen) de groei van de baarmoeder met daarin het kindje beoordelen. Vanaf 28 weken kunnen we op die manier ook voelen hoe je kindje ligt. Mochten er in de loop van de zwangerschap twijfels zijn over de groei of ligging van je kindje dan zullen we aanvullend een echo laten maken.

 

Bij 30 weken controleren wij nogmaals het ijzergehalte in je bloed. Rond deze tijd krijg je ook informatie over pijnstilling, voeding na de bevalling en over de plaats van de bevalling. We gaan ook uitgebreider in over je wensen met betrekking tot de bevalling en de eerste tijd daarna.

 

Rond 36 weken zullen wij je vertellen hoe de bevalling zou kunnen beginnen en wanneer je moet bellen. Het is wenselijk als je partner daar ook bij aanwezig is. Gedurende de gehele zwangerschap zullen we bij twijfel of afwijkende bevindingen een consult regelen bij de gynaecoloog voor uitgebreider onderzoek of behandeling.

 

In de zwangerschap moet je zeker bellen:
1. Indien er pijnlijke harde buiken optreden voor de 37e week.
2. Vruchtwaterverlies voor de 37e week
3. Bloedverlies. Wij zullen dan enkele vragen stellen daarover en indien het nodig is zullen we je doorverwijzen
4. Als je minder leven voelt
5. Indien je een van de volgende klachten hebt of een combinatie van deze klachten: Hoofdpijn, Sterretjes zien, Ineens veel vocht vasthouden en/of Pijn in de bovenbuik.