EERSTE AFSPRAAK

 

_DSC0734

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je contact met ons opnemen om een eerste afspraak te maken. Bel onze assistente tijdens het telefonische spreekuur maandag t/m donderdag tussen 9:30-11:30, of stuur een e-mail met je contact gegevens.

De eerste afspraak vindt plaats bij circa 8 weken zwangerschap en gaat ongeveer 40 minuten duren. Er zal veel informatie worden gevraagd en gegeven, daarom is het wenselijk als je partner er ook bij aanwezig kan zijn. Eventueel al aanwezige kinderen zijn natuurlijk ook welkom, maar voor hen duurt de eerste afspraak vaak te lang. De volgende afspraken nemen ongeveer 10 minuten in beslag en dan is het voor een kind veel leuker om erbij te zijn.

 

Belangrijk om mee te nemen naar deze eerste afspraak:

  • zorgverzekeringspas
  • identiteitsbewijs (voor het controleren van je BSN-nummer, hiertoe zijn wij wettelijk verplicht)
  • ingevulde vragenlijst, die je “HIER” kunt downloaden en uitprinten
  • als je ooit bij een andere verloskundige onder behandeling bent geweest, dan graag de gegevens meenemen van zwangerschap, bevalling en kraambed, voorzover dat in je bezit is.

 

Tijdens deze eerste afspraak stellen wij je vragen over je medische voorgeschiedenis, leefgewoontes, menstruatiecyclus, de gezondheid van je partner en erfelijke aandoeningen in jullie beide families. Eventuele eerdere zwangerschappen en/of bevallingen zullen wij ook met je doornemen. Mochten er bijzondere sociale omstandigheden zijn dan willen wij dit ook graag weten, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Door deze vragen kunnen we eventuele risico’s inschatten met betrekking tot de zwangerschap, bevalling of het kraambed. Aan de hand van al deze informatie bepalen we jouw zorgpad; hoe we jou in deze zwangerschap gaan begeleiden.

We wegen je, meten je bloeddruk en vervolgens krijg je formulieren mee voor het maken van een termijnecho en voor het standaard bloedonderzoek. Informatie over deze onderzoeken vind je in de brochure “Zwanger” die je van ons meekrijgt.(rivm.nl/pns-folders)

De zwangerschap is tijdens de eerste controle vaak nog te pril om het hartje te kunnen luisteren.

Na deze eerste controle zullen wij je verder begeleiden tijdens deze zwangerschap. Het is de bedoeling dat je bij zwangerschapsklachten of problemen contact met ons opneemt.

Veel meer informatie over zwangerschap en bevalling kan jij vinden op deverloskundige.nl.

 

Prenatale screening

Tijdens het intakegesprek zal de verloskundige je vragen of je meer wilt weten over onderzoeken op down-, edwards- en patausyndroom of het onderzoek op lichamelijke afwijkingen bij je kind. Deze onderzoeken vallen onder ‘ Prenatale Screening’.

Als je hier meer over wil weten, dan zal de verloskundige een nieuwe afspraak met je maken van ongeveer 30minuten en je tijdens deze afspraak uitgebreid informatie geven over deze onderzoeken zodat je samen met je partner kunt beslissen of je wel of niet deze onderzoeken wil laten uitvoeren.

Het is aan te raden om je voor te bereiden op dit gesprek door vooraf informatie te lezen op website van onderzoekvanmijnongeborenkind.nl