Bevalling

Plaats van bevalling

Tijdens de zwangerschap kunnen jullie nadenken over de vraag waar de bevalling plaatsvindt. Wanneer de zwangerschap voorspoedig verloopt en er geen medische reden is om onder leiding van een gynaecoloog te bevallen,  kunnen jullie kiezen uit de volgende mogelijkheden:

Thuis bevalling
Voor een thuisbevalling moet het huis geschikt zijn. De bevalling moet kunnen plaatsvinden op de begane grond of op de 1e etage. In het laatste geval dient de trap goed begaanbaar te zijn. Een smalle trap of wenteltrap is daarom ongeschikt. Bij zo’n trap raden wij je aan beneden te bevallen, bijvoorbeeld in de woonkamer. Is je gewicht aan het einde van de zwangerschap 100kg of meer, dan is het beter om op de begane grond te bevallen.

Het bed waarop je bevalt, moet op 70-80cm hoogte worden gebracht. Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling is verhoging van het bed ook nodig i.v.m. de kraamzorg. Op deze wijze wordt een goede werkhoogte gecreëerd voor verloskundige en kraamverzorgende. De verhogers/bedklossen en monteerbare bedden zijn te huur. De verloskundige en de kraamverzorgende zullen rechts van het bed werken.

Poliklinische bevalling
Een poliklinische bevalling is eigenlijk een verplaatste thuisbevalling in het ziekenhuis, onder begeleiding van de verloskundige.  Het heeft de voorkeur om in het dichtstbijzijnde ziekenhuis te bevallen. Ter oriëntatie kun je vooraf een informatieavond van het ziekenhuis van jullie keuze bezoeken. Ga in de ziektekostenverzekeringspolis van te voren na of een poliklinische bevalling wordt vergoed.